Formitas

BBDO // An exclusive affiliate of Ketchum


V desetih letih kar 4 nagrade za Formitas na mednarodnem natečaju SAPPI - Ideas that matter!

V soboto, 10. oktobra, se je v Bruslju odvijala slavnost ob 10. obletnici Sappijevega natečaja Ideas that matter!. Dogodka se je udeležila osemčlanska zasedba iz Slovenije. Formitasovim kreativcem nam je namreč uspelo na svetovno priznanem natečaju v zadnjih nekaj letih osvojiti kar 4 nagrade. Za vsako izmed nagrad so v Bruselj povabili enega predstavnika agencije ter enega predstavnika organizacij, za katere so bile rešitve pripravljene, da jim pomagajo pri njihovem delu in komuniciranju z njihovimi ciljnimi skupinami: Zavod Emma, Amnesty International Slovenija, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Slovenija Transplant.

Sappi je največji proizvajalec papirnatih izdelkov in polizdelkov na svetu, ki zadnjih deset let organizira tekmovanje z imenom »Ideas that matter!«, na katerega kreativci iz vsega sveta lahko prijavijo svoje najboljše kreativne rešitve. Edina pogoja za prijavo na njihov natečaj sta, da so ideje dobrodelnega značaja in da je za njihovo implementacijo uporabljen Sappijev papir ali njihovi polizdelki. Zmagovalne ideje so bile izbrane na podlagi ustvarjalnosti s potencialnim vplivom na ciljno občinstvo, njihovo proizvodnjo in izvedbo pa v celoti financira Sappi.

Leta 2006 je bila prva nagrada dodeljena obešanki Zavoda Emma, ki smo jo zasnovali na Formitasu ter jo poimenovali Merilec modric s sloganom: »Kako dolgo boste še molčali?«. Z obešanko so na Zavodu Emma žrtve in priče nasilja pozvali, naj prekinejo molk in odkrito spregovorijo o trpljenju in krivicah. V okviru Mednarodnih dni proti nasilju in človekoljubne akcije s sloganom: »Kako dolgo boste še molčali?«, so na Zavodu Emma natisnili 100 000 merilcev modric, ki so bili dostopni v šolah, vrtcih, avtobusih in drugih javnih prostorih, razobesili pa so jih tudi po kljukah stanovanj. Tiskana obešanka je bila oblikovana kot človeška roka, na kateri se po barvah razvrstijo modrice od prvega do devetega dne, kar simbolno opozarja na pretečeni čas od nasilnega dejanja. Sporočilo obešanke je bilo, da telesne modrice sčasoma sicer izginejo, tiste, ki jih žrtve nosijo v sebi, pa ostanejo še zelo dolgo.

Merilec modric

Leta 2008 sta nagrado prejeli kar dve Formitasovi prijavljeni deli, in sicer “Avtokviz”, ki je bil pripravljen za Zvezo prijateljev mladine Slovenije ter “Podpišite obsodbo smrtni kazni!” za Amnesty International Slovenija. Pri “Avtokvizu” gre za družabno igro na temo cestnoprometnih predpisov, ki je tiskana direktno na kartonaste podstavke za pijače. Obiskovalci lokalov tako lahko preverijo koliko dejansko poznajo predpise. Bistvo celotne akcije pa je sporočilo: »Kaj ti pomaga vedeti vse odgovore na vprašanja, če boš vozil pijan!« Zveza prijateljev Mladine Slovenije je ob deljenju podstavkov prejela zelo pozitivne odzive s strani obiskovalcev, kot tudi lastnikov lokalov.

avtokviz_obsodba smrtne kazni

“Podpišite obsodbo smrtni kazni!” je projekt, ki je luč sveta uzrl letos na isti dan, kot dogodek v Bruslju, 10. oktobra, na svetovni dan boja proti smrtni kazni. Akcijo izvaja Amnesty International Slovenija, ki z distribucijo posebnih vešal z obešankami na javnih mestih skuša zdramiti čim večje število ljudi in jih preko podpisa peticij Amnesty International vključiti v bitko za globalno odpravo smrtne kazni. Kot komunikacijski kanal je bil uporabljen letak, ki visi na maketi vislic. Vizualni izgled letaka temelji na obešenem človeku s poveznjeno glavo. Na ta način dobimo efekt človeka na vešalih, ki ga, s tem ko vzamemo letak, simbolično snamemo z vislic.

Letos pa smo kreativna ekipa Formitasa skupaj s Slovenija transplantom prijavili projekt »Podaljšaj življenje« (Prolong life). Pri zasnovi svoje kreativne rešitve za precej občutljivo tematiko »darovanja organov« smo se odločili, saj smo menili, da imajo tudi sami precej zadržkov glede tega. Izhajali smo iz lastne situacije in tako zasnovali predlog kampanje, ki deluje po principu »postani darovalec in vstopi v neskončno verigo darovalcev, saj nikoli ne veš, morda boš kdaj pomoč potreboval prav ti«. Kot komunikacijsko orodje smo tako pripravili brošurico v obliki metra, ki ga lahko razpreš. Na prednji strani vidiš različne ljudi, ki se držijo za roke in ki skupaj simbolizirajo »verigo življenja«, na hrbtni strani pa je moč najti vse podatke, ki jih kot laik za svojo odločitev potrebuješ.

Podaljsaj zivljenje

Letos so na Sappiju poleg zmagovalcev razglasili še 4 t.i. »drugo uvrščene«. Vsakega od teh projektov so podprli s 1000€, ki gredo v roke dobrodelni organizaciji, podpisnici prijavljene kampanje. In med njimi je tudi projekt »Podaljšaj življenje«. Nagrado smo kreativna ekipa Formitasa skupaj s predstavnico Slovenija Transplanta (Lea Lampret) prevzeli kar na slavnostnem dogodku, 10. oktobra v Bruslju.

Slovenski nagrajenci